Jamaica

Jamaica är ett land som ligger i Nordamerika. Jamaica är den tredje största ön i den Karibiska övärlden. Det finns ca 2 652 689 invånare i Jamaica. Huvudstaden är Kingston. Ön är ett tropiskt paradis med ett överflöd av färger som inspirerar både infödda och besökare. Jamaica är ett populärt resmål bland de turister som besöker Karibien.

Här finns  allt man kan önska sig b.l.a alla underbara stränder och på kvällen dras man till solnedgångerna.Om du vill besöka vackra stränder så ska du framförallt åka till Negrils. Fiske, dykning, windsurfing och ridning är andra exempel på populära aktiviteter. Det finns mycket mer i jamaica förutom den vackra stranden, den kryddstarka och färglagda maten. Något som oftast äts är saltfisk, currykryddad get och exotiska desserter.
Det unika jamaicanska köket och den ljuvliga reggae-musiken ger Dig en underbar känsla av lugn som Du kommer att bära med dig länge.

När du väl är sugen på att shoppa så har vi fullt av shopping i Montego Bay. Jamaicas kulturella centrum finns i huvudstaden Kingston. Här ska man främst åka om man är intresserad av den jamaicanska historien.

Högsäsongen sträcker sig från december till april. Medeltemperaturen ligger mellan 27 – 30 grader. Det är väldigt populärt att fira jul och påsk. Språket som används i Jamaica är Engelska och Patois. Deras valuta är JMD ( jamaican dollar ) som kallas för jay. Jamaica är Karibiens största engelskspråkiga ö med.

Jamaica har en intressant historia och den bör man känna till för att kunna uppskatta landets mångfald. Jamaica koloniserades först av spanjorerna och erövrades därefter av britterna. Det gör att landet har rötter över hela världen. Majoriteten av befolkningen är av afrikanskt ursprung och härstammar från de slavar som fraktades till ön för att jobba på sockerrörsplantagerna. Men under århundradena har även indier, kineser, irländare och många andra satt sitt avtryck på den jamaicanska kulturen.

Kulturen: Jamaica är känd för sin unika musik, med västerländska artister som Bob Marley. Religionen eller frihetsrörelsen Rastafari, har sina rötter i Jamaica. Bob Marley är väldig populär inom Rastafari. Rastakulturen har spridit sig till alla delar av världen. Mycket som man hör idag är reagge musiken som kommer från Jamaica.

Rasta är idag en subkultur i de flesta länderna i Europa. Denna kultur från Jamaica är ibland kritiserad i Sverige. Som argument används bl.a. cannabisförbrukningen som är en viktig del av Rastafarikulturen. Rastakulturen är en subkultur som vill leva i fred och stoppa rasism och orättvisor.

Header ”Jamaica Trip”, by 04deveni, CC (by)

Kommentarer inaktiverade.