Kairo

Kultur

Att hälsa på traditionellt egyptiskt sätt innebär att Arabiska män tar varandras högra hand, placerar sin vänstra hand på den andres axel och kysser båda kinderna. Idag används dock ofta vanlig handskakning istället. Kindpussar används enbart av personer av samma kön annars anses det vara konstigt. Ät med högerhanden, eftersom den vänstra anses oren. Ät heller inte upp all mat på tallriken utan lämna kvar lite som ett tecken på att din värd varit gästfri och gett dig mer än du kan äta. På de flesta restauranger förväntas att man ger dricks. Alkohol serveras på vissa restauranger men inte på alla. Ibland kan man köpa alkohol i små affärer och kiosker, men den står ofta gömd under disken. I butiker blir man ofta bjuden på sött te i små glas.

”Nej” uttrycker man i Egypten genom att nicka uppåt, inte genom att skaka på huvudet som vi i Sverige är vana vid. Klädseln i Egypten är väldigt strikt. Undvik att visa för mycket hud. Att täcka axlarna är viktigt för både män och kvinnor. Kvinnor bör inte ha för kort kjol eller shorts, framför allt inte om man vill besöka moskéer och en del andra sevärdheter. Ta alltid av dig skorna om du går in i någons hem.Kairo är en stor kulturstad. Det finns inte så många länder som har så mycket kultur i en och samma stad som Egypten. De har välbehållit pyramiderna, Sfinxen och gamla mumier. Det finns till och med olika kvarter i Kairo där man har sparat exakt så som staden såg ut innan.

Natur

Lite mer än 90 % av hela Egypten är öken, men det finns också busk- och grässtäpper. Eftersom det inte regnar mycket i Egypten är det Nilen som får ta hand om vattenbehovet hos alla människor. Kairo har turen att ligga i närheten a Nilen. Men det är många mer människor som bor ute i bushen som inte har lika bra tillgång till vatten. Egypten ligger i den tropiska zonen, därför är somrarna mycket varma. Temperaturen ligger +30 grader på somrarna och medeltemperaturen vintertid ligger på +20 grader.

Näringsliv

Egypten är ett utav de fattigaste länderna i mellanöstern. Nilen har varit den ekonomiska huvudpunkten under en lång tid eftersom jorden var så bördig där och många jobba med lantbruk. Idag finns det inte mycket kvar att odla på så därför har Egypten blivit ett stort importland då de importerat upp till hälften av sitt livsmedelsbehov. Idag är det turismen som ligger i topp på näringslistan. Efter det kommer olja, gasen, inkomsterna från Suezkanalen och alla de egyptier som arbetar utomlands.

Kairos mesta inkomstkälla är turismen. Det är flera miljoner människor som kommer dit varje år för att besöka staden. Utan turister skulle inte Egypten och Kairo inte vara något alls. Eftersom Kairo är en sådan gammal stad med många olika sevärdheter öka också publiciteten hos folk att åka dit för att kunna uppleva dessa berömda platser. Tack vare turismen har många människor jobb idag. Turismen har gjort att många människor har fått jobb, det är mycket som ska skötas för att hålla turismindustrin uppe. Inte bara hotell, utan det ska vara transport, restauranger, shopping, nöjen och massa annat och detta leder till flera jobb.

Kommentarer inaktiverade.