Europa

Europa

Europa är den tredje största världsdelen när det kommer till befolkningen. Norra delen består bland annat av Norden som består Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge och tre självstyrande områden som tillhör något av länderna. Norden är känt för sina vackra skogar, och flaggorna består av ett kors i dessa länder. Till norr om Norden ligger östersjön. Temperaturen kan stiga väldigt lågt i Norden, den kan bli -40 men det är ingen vanlig temperatur, en riktigt kall vinter sjunger oftast till max -30.

Södra Europa består av förre detta Jugoslavien som omfattar länderna, Kroatien, Serbien, Bosnien, Makedonien, Albanien, Slovenien, Kosovo och Montenegro. När ett krig utbröt 1991 splittrades dessa länder. Även Italien ligger i södra Europa men har tillskillnad från dem andra länderna varit självständigt de senaste århundradena. Dessa länder är kända för sina varma, långa somrar då temperaturen kan stiga upp till 40 grader när det är som varmast. Vinodlingarna är vanliga och självklart lockar adriatiska havet som är en del av Medelhavet.

Östra Europa består bland annat av Ryssland, vitryssland, Baltikum och Polen. Kommunismen har vart en stor del av dessa länder under många år men försvann efter att berlinmuren revs.

I västra Europa hittar man bland annat Nederländerna, Storbritannien och Frankrike. Dem har alla en vacker natur och landskap som är värda att besöka. Väster av Europa ligger havet Atlanten.

Kort Info

  • 27 länder av 45 i Europa är med i EU
  • 75 % av innevånarna i Europa är kristna. 
  • Folkmängd: 712 000 000
  • Innan 1300-talen nämnde man sällan Europa skriftligt
  • Dem första människorna kom till Europa för 40 000 år sedan
  • Ca hälften av Europas länder använder sig av valutan euro

Kommentarer inaktiverade.