Sydamerika

Sydamerika är en världsdel som ligger på södra halvklotet under Nordamerika. Världsdelen är omringad av haven Atlanten i öster och Stilla havet i vänster.

 Natur

 Sydamerika har gott om vulkaner som tyvärr ger konsekvenserna av många vulkanutbrott och jordbävningar. I norra Sydamerika sträcker sig regnskog och där flyter även världens längsta flod som heter Amazonfloden. I Väster av Sydamerika reser sig bergkedjan Anderna, som har glaciärer högst upp. Vid Chiles kust i väster finns ett av världens torraste område som heter Atacamaöknen. I Sydamerika trivs fåglar, fiskar och fjärilar väldigt bra på grund av regnskogen och kallas därför för fåglarnas, fiskarnas och fjärilarnas världsdel. Regnskogen har flest växtarter och djurarter i världen.

Naturtillgångar

Utanför västkusten är fisket väldigt viktigt, men det finns allvarliga problem att vissa fiskarter försvinner eftersom man fiskar så mycket på ett och samma ställe. I södra Sydamerika är produktion av kött och boskapsskötsel viktigt. Sydamerika har gott om metaller och på vissa ställen pumpar man även upp olja. På stora gårdar i Sydamerika odlar man kaffe, kakao, sockerrör m.m. som sen i stor del säljs till Europa. Potatis, majs, kakao och tomat kommer ursprungligen från Sydamerika.

Befolkning

Befolkningen i Sydamerika ligger på ca 310 miljoner. Befolkningen i Sydamerika består av indianer och afrikanska slavar och ättlingar till européer, men grupperna har blandats mycket med varandra. De allra flesta av befolkningen bor vid kusterna, och många lever i storstäder, T.ex. São Paulo, Buenos Aires och Rio de Janeiro. Storstäderna växer snabbt, och man har stora problem med förorenad luft, dåligt vatten och mycket trafik. I Sydamerika pratar man portugisiska, spanska och vissa indianska språk. Spanska är det viktigaste språket i Sydamerika.

Historia

Ursprungsbefolkningen i Sydamerika är indianer. På 1500-talet erövrades hela Sydamerika av européer, främst spanjorer och portugiser. Stor del av indianerna dog av européernas sjukdomar, istället fördes stora mängder av afrikanska slavar till Sydamerika men på 1800-talet gjorde sig många kolonier sig fria.

Kommentarer inaktiverade.