Cypern

Cypern har under många år tillhört ett av de mest populära turistmål i hela världen.
Huvudstaden i Cypern heter Nicosia och det officiella språken är grekiska och turkiska.
Cyperns statsskick är republik och deras president och regeringschef heter Dimitris Christofias. Cypern är en liten ö som ligger i Medelhavet. Öns yta är 9 250¹ km², där bor det cirka 800 000 människor.
Turism är en viktig näring för Cypern. Även jordbruk och fiske sysselsätter många på Ön. Cypern anslöt sig till EU den 1 januari 2008, vilket innebär att det cypriotiska pundet ersattes med euro. Cyperns nationaldag är 1 oktober.

I den södra delen tillhör de flesta den grekisk-ortodoxa kristendomen och i norr är det sunnitisk islam som gäller. Det finns även religiösa minoriteter av judar, armenisk-ortodoxa, romerska katoliker.

Cypern är den tredje största ön i Medelhavet, efter Sicilien och Sardinien.
Ön ligger egentligen i Asien, men av historiska och kulturella skäl anses ön tillhöra Europa. Cypern ligger cirka 75 kilometer söder om Turkiet och andra grannländer som Syrien, Libanon, Israel, Egypten och Grekland. Cypern ligger geografiskt närmare bland annat Libanon än Grekland. Den största sjön som finns i Cypern heter Dhipotamos och den längsta floden är Pedieos. 

Winter holiday” by tmb2610, CC (BY-NC-ND)

På Cypern är det Medelhavsklimat, med torra somrar och varierande regniga vintrar. Sommartemperaturerna varierar från svalt i bergsområdena, som i Troodosbergen, till varmt på låglandet. Vintertemperaturerna är milda på de lägre platserna, där snö även förekommer. I Troodosbergen ligger temperaturerna betydligt lägre, och man får tillräckligt med snö för säsongsöppna skidbackar.
Det är nästan bra klimat året om, med mer än 300 soldagar/år!

Header ”Aphrodite’s Rocks” by ColinsCamera, CC (BY,NC, SA)

Kommentarer inaktiverade.