Beijing

Beijing

 Befolkning

Beijing har en befolkning på ca 17 miljoner invånare av vilka drygt 2 miljoner bor i de centrala delarna, några miljoner bor i stadens förorter och drygt 5 miljoner på mer avlägsna orter som dock tillhör huvudstaden.
Idag bor det också flera miljoner ”gästarbetare” i Beijing. Det vill säga människor som är mantalsskrivna (har sin Hukou) någon annanstans men kommit till staden för att arbeta. Vissa av dessa har kommit för att (förhoppningsvis kunna) stanna, medan andra blott är där tillfälligt och i syfte att tjäna pengar.
De som inte har sin Hukou (ca 5 miljoner) i staden har inte riktigt samma rättigheter vad gäller till exempel skolgång som andra invånare i staden.

Ibland säger man att Peking är den politiska medan Shanghai är den ekonomiska maktens centrum. Det är lite flyhänt, men kanske ligger det viss sanning i det.
Men Beijing är också turismens huvudstad i Kina. Varje dag befinner sig i snitt 3,5 miljoner utomstående i staden och där finns ca 5 000 hotell.

språk

I Peking talas vad vi kallar standardkinesiska eller mandarin (Putonghua), det språk som alla kineser lär sig i skolan. Även om staden inte har en egen dialekt så finns det dock dialektala inslag i form av enskilda ord, uttryck och uttal. Människor uppväxta i Peking har ibland ett uttal av mandarin som är lite svårt att förstå av människor från framförallt södra Kina. Pekingaccent är nasal och ger i sina värsta sorter ett närmast viskande uttal.

Historia

Peking har en lång historia. Det var där – eller några mil därifrån iallafall – som Pekingmänniskan  (Homo erectus pekinensis) härbärgerade för sisådär 500,000 år sedan. Själva staden räknar dock lite kortare i livslängd, ca 3 000 år.

Peking blev första gången rikets huvudstad under Yuan-dynastin (1271-1368). Man förlorade epitet tidvid, bland annat till Nanjing (Södra huvudstaden). Beijing tjänade dock huvudstad under hela den sista dynastin: Qing (1644-1912), statusen åter till Nanjing under några år av republiken, men återfick det efter revolutionen.

Beijing har också gått under namnen Beiping (Den norra freden) och Dadu (Stora huvudstaden)

Många av de berömda sevärdheterna byggdes i början av 1400-talet.

Den gamla stadsmuren har tyvärr nästan fullständigts rivits under det senaste sekle

 Wangfujing
Liksom i så många andra städer finns det även i Beijing en central shoppinggata. Den heter WangFuJing (王府井), är 700 år gammal, 810 meter lång och ligger inte långt från Förbjudna staden. Här finns flera stora gallerier med mat, dryck, kläder och prylar från olika delar av världen. De skiljer sig faktiskt inte så mycket från en galleria i vilken storstad som helst, förutom att det finns fler kinesiska märken, produkter och specialiteter. Priserna är heller inget lockmedel.

Förutom gallerierna finns där förstås en och annan turistbutik, eller vad man nu skall kalla affärer med ”kinesiska prylar”. Till exempel kläder, jade, te, gamla Mao-statyetter och batik från Tibet. Men de kan såklart också vara värda ett besök. Det finns också en del roliga specialbutiker, såsom den som säljer pinnar. Ät-pinnar vill säga. Och en berömd urmakare.

Om du bli hungrig när du shoppar skall du passa på att äta Peking-anka på den berömda Quanjude .

Det finns också två stora bokhandlare på WangFuJing med ett bra urval av läroböcker för studier i kinesiska och böcker på engelska: Xinhua och Beijing Foreign Languages Bookstore.

För troende och andra med intresse finns också en katolsk kyrka från 1905 på detta shoppingstråk. I övrigt är det om sevärdheter.

Det finns också en tunnelbanestation på gatan (linje 1, södra änden).

Xidan
Xidan (西单)är ett stort shoppingområde i västra delen av stadensom frekventeras av riktiga Peking-bor. Du kan åka tunnelbana dit (linje 1 till Xidan)

Här kan hitta alltifrån traditionella kinesiska prylar till elektronik, kläder, böcker o s v. Passa på att köpa lite prisvärda DVD! Här finns också en matmarknad, sportfacilititeter och hotell. Allt om allt omfattar det 8 stora marknader, varuhus medräknade. Här finns allt du kan tänkas behöva, dyrt som (kanske i synnerhet) billigt. Blir du hungrig när du shopppar är det bara att dyka in i någon av de många restaurangerna.

 

 

Kommentarer inaktiverade.