100 000 kr – resan

 

Picture by” JohnConnells CC

 

Vi har plockat fram en resa till Sydafrika, Durban just för att det inte bara ska bli en semester vid poolen. Ni kommer att kunna upptäcka nya platser och ta dagen som den kommer. Men vi har ändå valt att kolla upp vissa platser som ni kan åka till, annars kommer det mesta ske spontant. Den här resan kommer inte vara som vilken solsemester som helst, den ska vara händelserik och den ska vara ett minne för livet. Hela er flygresa kommer att gå på 27. 688 kr på dit och hem vilket är väldigt billigt för en resa till Afrika. Bolaget som ni kommer åka med under er resa är Ethiopian Airlines.

Bra att veta innan avfärd

Klimatet i Durban är varmt året om. Vintermånaderna juni – augusti ligger temperaturen på ca 20 grader under dagtid och 10 grader under natten. Under resten av året så är det oftast lite drygt 30 grader och under natten blir det inte kallare än 20 grader så det är väldigt behagligt. Men temperaturer över 40 grader förekommer varje sommar och då är luften oftast väldigt fuktig.

Passet måste vara giltigt minst 30 dagar efter hemkomsten för att det ska fungera att resa på. Det finns inget krav på att du måste vara vaccinerad när du åker till Sydafrika men det kan vara bra att vara vaccinerad mot polio, hepatit A, turistdiarre, kolera och stelkramp.

I vissa länder kan det vara lite speciellt att dricka kranvattnet, men inte i Sydafrika. Här är vatten- och kransystemen väl utbyggda så vattnet är precis lika bra som i Sverige.

Vissa delar av Sydafrika kan vara väldigt kriminella, speciellt om du bor lite utanför city. Var vaksam om var du har dina värdesaker och visa inte för mycket att du har pengar och andra saker på dig. Se till att låsa in pass, pengar som du inte ska använda innan du går ut. Om du är osäker på en gata, chansa inte utan fråga någon, sydafrikanerna är väldigt tillmötesgående.

Om du vill åka taxi, åk bara med de taxibilarna som du kan beställa från ditt boende. Lifta inte, det är bättre att gå i stället.

Att tänka på om man får lust att hyra en bil är att det är vänstertrafik i Sydafrika och oftast tar chaufförer i andra bilar inte lika stort ansvar som trafikant som man är van vid i Sverige. Kravet för att få köra i Sydafrika är att du har ett internationellt körkort, men det går lätt att fixa innan man åker.

För att ringa till Sydafrika slår du 00 följt av landsnummer 27 och sedan numret utan riktnumrets första nolla. Tänk på att du i Sydafrika alltid måste slå riktnumret, även om du befinner dig inom samma område.
Mobiltelefoner har bra täckning nästan överallt i Sydafrika, dock kan mottagningen vara sämre i vissa områden på landsbygden.
Det är inga problem att använda svenska SIM-kort, men detta kan bli dyrt i längden eftersom du får betala för inkommande samtal. Köp hellre ett sydafrikanskt SIM-kort, som säljs i så gott som alla butiker och kostar väldigt lite.

Det är ganska billigt att leva i Sydafrika, framförallt när det gäller lokala produkter. Man kan få en riktigt god middag med dryck för R100-R150, en öl av sydafrikanskt märke kostar på restaurang R10-R12 medan en flaska vin i affären kostar från R30. Bensinen är inte heller speciellt dyr, du får betala ca R7.50 per liter.

Det är brukligt att ge dricks i Sydafrika – ge servitriser/servitörer 10-15 procent, taxichaufförer 10 procent och piccolos R5 per väska. Ge även några rand till personalen som tankar din bil.

Visa, Mastercard och American Express går som gott överallt och bankomater finns det många utav. Av säkerhetsskäl har de sydafrikanska bankomaterna ofta en övre gräns på omkring R3000 per uttag. Tänk på att det kostar att göra uttag i en bankomat i utlandet, det är kanske därför viktigt att kolla med sin bank om vad det kostar med ett uttag.

Historia och fakta om Durban

Durban är en av Sydafrikas äldsta städer. Innan hette staden Port Natal men döptes sedan om. Durban är en av de viktigaste hamnstäderna i Sydafrika. Det är drygt 3 miljoner invånare i staden. Det är den näst största staden i Sydafrika. Klimatet i Durban är alltid väldigt varmt året runt. Från Juni- Augusti så är det ca 20 grader på dagen och 10 på natten. Resten av året så ligger det nästan alltid runt 30 grader och kan gå upp ända till 40 ibland. Staden har en av landets mest besökta badplats. Det finns några naturreservat i Durban som är värda att se. Några populära naturreservat som finns är Silverglen och Stainbank. Där har man tillgång till ”African Wildlife” och kan se vilda djur som t.ex. Grön apor och zebror. Det finns även så man kan ha en liten utflykt eller bara ta en promenad. The Golden Mile är en jätte känd badstrand som är 6 kilometer lång. Det finns pooler och roliga rutschkanor och om man blir sugen på lite mat som dom blev så kan man lätt gå till dom exotiska restaurangerna som finns längs stranden. Durban är för dom som gillar afrikansk kultur och varmt väder, ett perfekt semester ställe.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>