Äta i peking
Det finns några rätter man bara måste smaka, eftersom de är så kända över hela världen. Pekinganka till exempel, lika berömt som själva Kinesiska muren och en resa till Kina utan att ha ätit pekinganka en gång är inte en komplett resa. Även om vi bortser från allt det så är det ett måste i alla fall på grund av att det är så gott! QuanJuDe heter en kedja av fina restauranger som bara serverar anka, och en sån är inte svår att hitta i Peking. Väldigt många restauranger serverar dock anka som smakar lika bra men mycket billigare så det är inte nödvändigt att gå till QuanJuDe.
Dumplings (Jiaozi) är en annan traditionell rätt. Det är små degknyten med innehåll av kött eller grönsaker, och de kokas, ångkokas eller steks. Kineserna brukar främst äta dumplings
Matvanor
I Kina får man sällan en egen tallrik med mat (förutom riset) utan alla äter från samma tallrikar mitt på bordet. Det är givetvis pinnar som gäller och om man inte redan kan äta med pinnar så gäller det att lära sig. Det brukar dock inte vara något större problem för de flesta, och är man bara tillräckligt hungrig så kommer man snabbt på knepet. Kineserna anser att det även är bra träning för hjärnan att använda pinnar
Dryck
Det vanligaste bland kineser är te eller öl, men kinesiska män dricker ofta ren sprit till maten. Ren och ren förresten, det är den verkligen inte, men den har mycket bra pris/prestanda (varning: köp den endast till din värsta fiende). Ölen smakar öl och är faktiskt helt okej om än lite tam. En 64 cl flaska motsvarande vår starköl kostar ca 2 kronor i matbutiker och ca 2-10 är normalt på restauranger. Barer är klart dyrare, ca 30