Kina

Fakta om Kina

Kina med en yta på 9,6 km2 är ungefär 20 gånger större än Sverige, och fjärde största landet i världen. Kina är världens mest befolkade land med en befolkning på 1 323 600 000 invånare. Kinas huvudstad heter Beijing eller Peking som vi i Sverige kallar det. Beijing har ca 16 miljoner invånare. Kina gränsar till Ryssland, Kazakstan, Mongoliet, Indien, Bhutan, Nepal, Afghanistan, Burma, Nordkorea, Nepal, Laos, Pakistan, Vietnamn, Kirgizistan och Tadzjikistan. Huvudspråket i Kina är kinesiska.

 Naturen

 Eftersom Kina är ett sådant stort land skiftar också naturen väldigt mycket. Ett djur som endast lever i Kina och som är utrotningshotat och fridlyst är Pandan. Den lever bara i Kina eftersom landet har tillgång till växande bambu. I Kina är det mycket bergland. Tibet i sydväst utgör med sitt bergland en fjärdedel av hela Kinas bergarea. I nordväst ligger Takla Makan öknen och där är det väldigt torrt. I öster är det mycket tätt befolkat. Närmare 1000 invånare per kvadratkilometer lever det där. Två floder som är väldigt viktiga för kommunikationen är Huang Hes och Chang Jiang. Chang Jiang är den störst trafikerade floden och i flodens mynning ligger en av världens största hamnar Shanghai. Vattenvägarna är de viktigaste kommunikationerna i Kina men järnvägarna har kommit att blivit allt viktigare i dagens samhälle. Kinas klimat är mycket skiftade beroende på vart i det stora landet man är. I norr är det väldigt kallt, och i södra Kina är det väldigt varmt. Det är därför man kan odla mycket olika råvaror i Kina och det är det skiftade klimatet som gör att många djur lever där med.

China-8 By didkovskya  CC(BYNC)

Naturtillgångar

De flesta av Kinas befolkning livnär sig på jordbruk. I Sydkina så är det framförallt ris som produceras, och det produceras väldigt stora mängder. Kina står idag för en tredjedel av hela världens risproduktion. Detta sädesslag är mycket näringsrik, och därför är det det största i hela Asien . Andra grejer som odlas i södra Kina är tomater, gurka, kinesisk kål och vitkål. I norr odlas för den mesta delen vete. Anledningen till att ris inte odlas norrut, är att riset inte klarar den torra luften där. Förutom vete odlas dura, hirs och bomull i norra Kina. Kinas kolindustri är världens största men det uppstår stora problem av kolen eftersom den är väldigt tung och svår att transportera. Totalt uppgår all kolbrytning till över en miljard ton, vilket innebär är Kina är världens största kolproducent. Eftersom Kina producerar så mycket kol ligger de i topp när det gäller de som släpper ut mest koldioxid. Elkraften i Kina är mycket viktig, för att kunna driva bevattningsanläggningarna för jordbruket. Man räknar med att om 25-30 år så kommer Kinas ekonomi vara världens största. Kinas produktion och utrikeshandel betyder mycket för Sverige. Idag är Kina Sveriges viktigaste och största handelspartner i Asien.

China 1986” by zebble, CC (BY,NC)

 Statsskick

Kina har republik. Innan var det så att staten fick in alla pengar till sig själva och människorna i landet levde fattigt. Efter att människorna blev uppmanade till att starta eget eller jobba på industrier har detta ändrats. Så idag mår människorna bättre, vissa tjänar mer än andra men så är det överallt i hela världen.

Reigion

 Den största religionen som råder runt om i Kina är buddism. De flesta människor är buddister. Kristendom och islam är också typ stora religioner som finns runt om i Kina. I Kina finns det två stora religiösa inriktningar som heter konfucianism och daoism. De är inte som ”vanliga” religioner som finns i världen eftersom de inte betonar guds närvaro i livet. Oftast kallas dessa två religiösa inriktningar för filosofier eller samhälles – och människosyner. Många anser dessa som vanliga religioner eftersom de besvarar det mesta av livets mening som religioner gör. I inritningarna finns det svar på hur man ska leva gott, hur samhället ska se ut och hur deras syn på döden är och hur vi ska förhålla oss till den. 

För människorna som lever i Kina har alltid folktron varit viktig. Den innefattar förfädersdyrka, shamanism och spådomskonst. I större städer finns det stora tempel då man offrar och ber till avlidna släktingar.

Ekonomi

 Kina är ett stort växande industriland som bara blir större och större och som utvecklas mest. Detta beror på att Deng Xiaoping som var en kommunistisk politiker tyckte att bönderna och folk på landsbygden skulle starta industrier, han uppmuntrade dem till det. De människor som bodde i städerna blev uppmuntrade till att starta upp privata företag, detta ledde till växten av många nya företag. Samtidigt välkomnades också utländska investeringar. Detta var anledningarna till Kinas växande ekonomi. Eftersom Kina började producera mycket mer varor ut till västvärlden tjänar de mycket på sina exportvaror. Idag anses Kina vara nummer 2 i rakningen om vilket land som har bäst ekonomi. Forskare tror att om ett årtionde kommer Kina att ligga högst upp i toppen.

Kultur

 En stor högtid som firas varje år och som är väldigt viktig är det Kinesiska nyåret. Under denna tid, som varierar varje år vallfärdas mängder av människor för att fira med släkt och vänner och komma hem till sin hembygd. Om man skulle jämföra det Kinesiska nyåret med någon utav våra traditioner skulle det vara en blandning av julafton och nyår eftersom man tillbringar tiden med släkt och vänner, delar ut gåvor, smäller fyrverkerier och äter massor av mat. Att det Kinesiska nyåret varierar från år till år beror på att de använder sig av två kalendrar. En för Kinesiska högtider och en annan för gregorianska, alltså det vardagliga livet.

 Våran kulturella skillnad med Kina är väldigt stor. Om man tänker på vett och etikett är det stor skillnad. Du märker det så snart du kommer in i landet att i Kina är det som ser ut som en kö inte alltid en kö och man behöver inte alltid följa regeln att ställa dig sist och vänta på din tur. För att du inte ska bli stående på samma ställe i en evighet bör du därför kanske följa regeln: träng dig fram och sätt dig i taxin så fort som möjligt. Det är inte heller oartigt att tränga sig före i kön för att komma med nästa tunnelbane tåg som kommer.
I Kina är det också väldigt vanligt att prata med högre ljudvolym än hemma i Sverige. Vi skulle tro att personerna som har ett samtal är arga på varandra, men i Kina är det som sagt vanligt att prata högt. Det är oartigt att tacka nej till en inbjudan eller förfrågan. Om man är på middag är det oftast personen som är gäst som blir bjuden, det kan till och med vara så de som bjuder ”slåss” om notan för att det visar att man verkligen är generös och artig.

China, World Showcase. Epcot, Walt Disney World. By andy castro, CC(BY,NC)

 

Att bemöta någon på bästa sätt i Kina är att skaka hand eller att använda sig av fraserna: Ni hao som betyder ”Du bra” eller Chi fan le ma som betyder ”Har du ätit”. Detta är vanliga hälsningsfraser.  Man använder sig inte av kramar, kyssar eller liknade. Om man ska ge presenter i Kina är det inte innehållet som är viktigast utan det är själva pappret och kruxet om gåvan. Att ta med sig en gåva visar stor tacksamhet och uppskattning.

Kommentarer inaktiverade.