Frankrike

Kort fakta

Huvudstad: Paris
Språk: Franska, engelska
Valuta: Euro
Religion: 4% muslimer, 51% romerska katoliker, 31% icke troende, 1% judar
Invånare: 61 538 322, varav 10 miljoner i Paris
Monarki: Republik, president; Nicolas Sarkozy
Flagga: Blå, vit och röd

Naturtillgångar

Frankrikes natur tillgångar är kol, järnmalm, bauxit och zink. Frankrikes handelspartner är Tyskland, Italien, Belgien, Luxemburg, England, Holland, USA, Schweiz och Kuba. Efter Tyskland kommer Frankrike som tillverkar flest bilar i hela Europa. De mest kända bilmärkena är Renault och Citroën. Frankrike har många andra industrier som stålverk, kemiska industrier och även elektriska industrier. Frankrike har ett gott ryckte inom mat och mode branschen.

By gelinh   CC (BY,NC,SA)

Klimat

Klimatet i Frankrike varierar väldigt mycket i vissa delar. Atlanten med sin stora vattenmassa hinner bli ordentligt uppvärmd under sommaren. På vintern blir den ordentligt nedkyld och då kommer det svala vindar in över landet så det inte blir så varmt. När det svala vindarna kommer in över östkusten hjälper den till att hålla värmen uppe. Medeltemperaturen är ungefär som medel havet. Kusten har ett tropiskt klimat och sen på sommaren kan det vara över 40 grader och i januari är det ca 8 grader. Norra Frankrike har ofta minus grader på vintern.

Kultur

Frankrike har det rikaste kulturutbudet i Europa. Fransk kultur handlar om allt från mat och vin till konst, musik, filosofi till litteratur. Frankrike är även en framstående land inom filmkonsten. Historiska platser används ofta i filmerna. I Cannes i Frankrike har en av världens största filmevent.

Header ”coccinelle” By Ebenezeer    CC (BY,NC,ND)

Kommentarer inaktiverade.