Libanon

Nord, söder, öst & väst, samt stadsskick

Libanon är en stat som ligger i mellanöstern, landet gränsar till Israel och Syrien. Det styrs av republik, dem har alltså en president vid namn Michael Suleiman.
Till ytan är Libanon ett litet land. Man kan jämföra det med vårt Småland storleksmässigt fast det är betydligt mer tätbefolkat är Småland. Det är 20 mil från nord till syd och 5 mil brett på ytan. 

Kort Information om Libanon:

Huvudstad: Beirut
Officiellt språk: Arabiska och Franska
Folkmängd: 4 196 453
Valuta: Libanesisk pund (LBP)
Nationaldag: 22 november
Naturtillgångar: kalksten, salt, järn

 

Religion

I södra delen av Libanon bor det till största del bara muslimer och i norra delen av landet bor det i stort sätt bara kristna. Gränsen går i mitten av huvudstaden Beirut då dem två religionerna håller sig på sina delar av landet för det mesta. När inbördeskrig har brutit ut i Libanon så är det politiken man har krigat om i första hand och religionen i andra hand.

För drygt 50 år sedan var mer är 50 % av befolkningen kristna i landet, idag är det med är 60 % som är muslimer.

 

Ekonomisk utveckling
När det senaste inbördeskriget avslutades gick mycket av landets pengar till att återuppbygga sådant som förstördes under kriget och många sevärdheter. Efter det har den ekonomiska utvecklingen bara gått framåt och landet strävar efter att åter igen bli mellanösterns bankcentrum.
1500 libanesiska lira = 1 dollar = ca 7 kr.

 

Natur

Det finns två stora bergskedjor i Libanon som går parallellt med varandra. Det blir aldrig riktigt någon kall vinter i Libanon, den kallaste perioden ligger temperaturen på 10 grader. I bergen blir det självklart kallare eftersom att snöfall är vanligt där, då kan man välja att åka upp till bergen för att åka skidor eller ta en promenad på stan och ta del av den libanesiska shoppingen. På sommaren är temperaturen betydligt högre, det ligger då mellan 35-40 grader.
De senaste åren har det skett en klimatförändring, sommaren har blivit betydligt längre och kan sträcka sig enda fram till november då temperaturen fortfarande kan ligga kvar på 32 grader. Något av naturens underverk man måste besöka som turist är dem två stora stenarna som ligger mitt i havet bredvid staden Raouche. 

by IsmailKupeli  CC (by)

Kommentarer inaktiverade.