Spanien

Spanien är ett land som styrs av monarkin, det vill säga att dem har en kung som styr landet. Det var inte länge sedan landet blev fritt från diktaturen, året det skedde var 1973, sedan gick dem med i EU 1986.


Kort information om Spanien:

Huvudstad: Madrid
Invånare: 47 021 031
Största stad till ytan: Madrid (huvudstaden)
Språk:     Spanska
                  Katalanska
                  Baskiska Mf.
Valuta: Euro
Nationaldag: 12 oktober
Religion: ca 80 % av det spanska folket är katoliker
Naturtillgångar: Kol, järn, kvicksilver, koppar, bly, granit och marmor.

Historia
1469 grundades Spanien som dubbelmonarki, då Fernando och Isabel förenade Aragonien och Kastilien genom sitt äktenskap. Dem lyckades även erövra det muslimska kungariket Granada 1492 som var lika stort som dagens Skåne.
Efter århundraden av krig om smådelar kring Spanien blev det slutligen ett inbördeskrig i Spanien 1930. En halv miljon spanjorer avled i kriget och lika många avrättades eller avled efteråt på grund av svält bland annat.
Spanien inleddes som ett turismland i slutet av 1950-talet. Några av dem första turistmålen var Mallorca och Gran Canaria. Sedan blev även öarna Ibiza och Teneriffa stora resemål vilket dem alla är än idag.

I Europa är Spanien landet där invandringen är som störst just nu. Därför växer andra religioner fram hela tiden, bland annat Islam, vilket nu har blivit den näst största religionen i Spanien efter katolicmen.

Klimat
Några bergskedjor som dominerar i fastlandet är Pyrenéerna och Sierra Nevada. Tajo och Ebro är några av dem få floder som rinner från dessa bergskedjor. Landet gränsar Medelhavet till öst, Biscayabukten till norr och Atlanten mot väst.
Spaniens klimat kan delas in i fyra områden:

  • Medelhavet – subtropiskt väder, det är mycket regn under höst och vår, och milda vintrar.
  • Inlandet – Kyliga vintrar, mycket snö och varma somrar.
  • Norra atlantkusten – Mycket nederbörd under vintern, med dock är det mildare och något kallare somrar.
  • Kanarieöarna – Tropiskt väder med milda temperaturer, det är 18-24 grader året runt.

 Naturtillgångar
Spanien är det tredje landet i världen på att producera vin, de har även den tredje största fiskeflottan i Europa. Dem är även kända för att exportera stora mängder med frukt till andra länder, till största del är det citrusfrukter som exporteras.
Olivodlingen är en stor del av Spaniens naturtillgångar, man räknar med att det produceras ca en halv miljon ton olivolja varje år.
Europas största guldfyndighet befinner sig i norra Spanien, vilket gör sig givet att Spanien har rikligt med guld att röra sig med.

Marmor och granit utgör en stor del av landets inkomst medan gas och olja är en bristvara i landet.

Statsskick
I Spanien så är stadschefen monarken som just nu är kung Jun Carlos I. Regeringschefen styr regeringen, och kallar sig själv för motsvarande svensk statsminister.

Kungen är den som föreslår för parlamentet vem som ska bli regeringschef. Sedan när regeringschefen är vald, ger han förslag till kungen på vem som ska bli vice regeringschef.

Kommentarer inaktiverade.