Typ av natur och öst-väst
Egypten omfattar det nordostligaste hörnet av Afrika och är ett av de lägst belägna områdena på hela kontinenten. Endast den ostligaste randen och det sydvästligaste hörnet av Egypten är högland.
Livsådern i Egypten utgörs av Nilen som skurit ut Nildalen, medan stora öknar breder ut sej på båda sidor om Nilen. Ca 90% av Egypten består av steril ökenplatå.
Nildalen är en stor sänka, 5-16km bred och nästan 1500 km lång gör den till en av världens största floder. Vid mynningen i medelhavet i norr breder floden ut sej i ett ca 160 km långt och 240 km brett deltaområde.
Väster om Nilen ligger Libyska öknen. Libyska öknen är en enda stor sand och sten öken, medan Arabiska öknen, som ligger på Nilens östra sida, är en klipp och sten öken som bestör av många uttorkade flodfåror, wadis.
I Libyska öknen finns många oaser. De två största heter al-Fayyum och Siwa. Det finns även många sänkor i Libyska öknen , och den i särklass största sänkan heter Quattar-sänkan och sträcker sej 133 m u.h. I de sydvästligaste områdena av Egypten övergår ökenplatåerna till högländer som fortsätter in i grannländerna Libyen och Sudan. I Arabiska öknen finns många horstade bergsryggar där den högsta toppen, Shayab al-Banad, sträcker sej 2187 m ö.h.
I Egyptens nordostligaste delar bildar den triangelformade Sinaihalvön en övergång till Asien.
Sinaihalvön är ett ytterst bergigt område, och här ligger också Egyptens högsta punkt, Sinaiberget 1637 m ö.h.
Nästan hela Egypten har tropiskt ökenklimat d.v.s. mycket varmt och torrt. Ett litet kustområde i nordligaste Egypten har dock medelhavsklimat med årlig nederbörd och lägre temperaturer på vintern. Landet i stort har dock nästan inget årsnederbörd och sällan molnigt.
Egypten har två årstider, den kallare har minima respektive maxima temperatur på 9-18 Celsius i norr och 12-23 i söder. Den kallare årstiden infaller november-mars och den varmare i maj-september.
Under den varma årstiden, som är extremt torr och het, har norra Egypten middags medeltemperatur på 33 Celsius, medan södra Egypten har motsvarande 42 Celsius.
Alexandria som ligger intill medelhavet har Egyptens största årsnederbörd med ca 180mm/år.
Kairo får 25mm/år och Assuan endast ca 3mm, vilket betyder att det endast regnar något enstaka år. Runt röda havet och i Libyska öknen regnar det praktiskt taget aldrig.
Att det nästan aldrig regnar påverkar växtlivet vilket gör att det endast växer träd och palmer runt oaser och i Nildalen. Dock är nästan hela Nildalen uppodlad vilket gör att det nästan inte finns några vilt växande palmer i hela Nildalen. Man har planterat många främmande träd, t.ex. eukalyptus och järnträd, som trängt undan palmerna.
Den vanligaste palmen i Egypten är dadelpalmen som blivit inplanterad vid oaser och wadis. Den förekommer dock aldrig vilt växande. Dadelpalmen är viktig för beduinerna eftersom dadlar utgör en stor del av deras kost.
Det finns endast två inhemska palmarter i Egypten. Det är Doumpalm och Argunpalm. Doumpalmen är vanlig i södra Egypten, medan Argunpalmen bara finns vid en oas sydväst om staden Assun. Papyrussnåret som var viktigt för tillverkning av papper under faraonernas tid är idag nästan utrotad.
I Libyska öknen finns nästan ingen vegetation, och den lilla som finns växer runt oaser.
I Arabiska öknen och på Sinaihalvön finns det dock en hel del buskar och småträd på grund av att det kommer årlig nederbörd där.
Befolkningsmängd:
Egypten är ett av de mest folkrika länderna i Afrika och i Mellanöstern. Majoriteten är beräknad till 83 miljoner invånarna som bor nära floden Nilen, och på ett område som är cirka 40 000 kvadratkilometer stort. DE bor så tätt bara för att det är där det enda odlingsbara jordbruksmarken finns. Den stora Saharaöknen är endast väldigt sparsamt bebodd. Ungefär hälften av Egyptens befolkning bor i tätorter, med majoriteten av dessa i de tätbefolkade områdena runt Kairo och Alexandria.
Religon:
Officiellt är 93% av Egyptens befolkning sunnanmuslimer av den hanafitiska rättsskolan.
Shiamuslimer är idag endast en bråkdel av befolkningen, trots att Egypten var den viktigaste staten för shiamuslimer under fatimidernas drygt 200-åriga välde.
En lite del av befolkningen är dock kristna och tillhör den koptiska kyrkan. Kopterna var i majoritet ända in på 1000-talet och ser sig själva som, till viss del, arvtagare till de gamla faraonerna. Egypten har den allra största koptiska kyrkan i hela mellanöstern.
Kopterna har för det mesta haft drägliga levnadsförhållanden under muslimskt styre, även om förföljelser förekommit. Speciellt i mellersta Egypten där kopterna är särskilt många. Kopterna har varit skyddade som “den koptiska nationen”.
Det muslimska brödraskapet har ägnat störst tid åt att trakassera kopterna
Under antiken var judendom en synnerligen stor religion i Egypten. Av den återstår idag högst 1000 personer. Av de 66 000 judar som fanns i Egypten 1947 har de flesta utvandrat till Israel.
Faktaruta
Officiellt namn: Arabrepubliken Egypten
Yta : 997 739 km2 (Sverige 450 000 km2)
Folkmängd: 54,6 miljoner (Sverige ca 9 miljoner)
Invånare/km2: 55 (räknar man endast beboeliga områden blir siffran 1000 km2)
Huvudstad: Kairo 13,3 miljoner invånare
Språk: Arabiska
Religion: Islam, Kristendom (koptiska kyrkan)
Statsskick: Republik
Valuta: 1 egyptisk pund = piastrar (EGP)
Tid: +2h (1 timme efter Sverige)
Nationaldag: 23 juli efter revolutionen 1952
Nationalsång: O, du mitt vapen (antagen 1960)
Råvarutillgångar: naturgas, olja, fosfat, järn, uran
Exportprodukter: textilier, oljeprodukter, bomull
Importprodukter: maskiner, transport utrustning, livsmedel, kemiska produkter
BNP/capita: $ 630 USA
”Egypten_0007” By Kristoffer Larsson, CC (BY, NC)
Header P1010327, BY g_vondewall, CC CBY)